Невже Ти такий Господи?

Пророк Аввакум и АнгелЯк часто уявлення людини про Бога формується через вплив інших джерел, чи то фільмів, книг чи розповідей людей. І людина вірить тому, що їй говорять. Вона уявляє Бога не таким, Яким Він є насправді. І це призводить до жахливої ситуації, адже все що стається навколо неї суперечить її вірувань в Бога. І тоді ця людина робить неправильні висновки щодо Бога, та того Ким Він є насправді.  Однак не лише пересічна людина має хибні уявлення про Бога, але й християни з «великим» досвідом! Навіть пророки не завжди правильно розуміли, Ким же є насправді Бог. В цій статті буде розглянуте, як уявлення пророка Авакума про Бога дало збій, і що про  це сказав Бог.

Книга пророка Авакума 1:2-2:1

Ізраїльський народ живе дуже добре. Однак вони роблять злі речіі та не виконують повелінняня Божі. Народ став нечистивим, і для них нормально було грабувати, забирати не своє, брати те, над чим трудилися інші. Вони полюбили насильство. Насильство зазвичай здійснюють ті, хто має владу та силу. Тобто, сильні знущалися та робили зло слабшим, а всі інші це покривали та вважали це нормальним. Суперечки та сварки стали побутом в житті народу. Гріх проник настільки потужно, що для них це було звичайною справою. ЗРОБИТИ ЗЛО ДЛЯ БЛИЖНЬОГО – СТАЛО НОРМОЮ. Однак були і ті, які були проти цього всього. І в розпачі, пророк Авакум просить Бога втрутитися, адже вже не може дивитися на це все зло. Серце пророка страждає  від цього беззаконня, що бачить. І Пророк вимагає від Бога встановити правосуддя та заступитися за праведних та постраждалих. Пророк скаржиться Богу на Його бездіяльність.

В досліджуваному тексті книги пророка Авакума 1:2-2:1 побудована цікава структура. Є дві скарги пророка, хтось називає «запитання пророка», а також є відповіді Бога, які просто вражають читача і руйнують хибні уявлення про Бога Яхве.Аввакум (пророк) — Википедия

Структура:

  • Скарга №1 Господи, Ти той який не чуєш?
  • акцент пророк робить на собі та на своїх почуттях:
    • скільки ще мені кликати?
    • я кличу до Тебе:
    • Ти не спасаєш!
    • показуєш неправність та позираєш на муку
    • через те, що Бог нічого не діє, відбувається зло
    • Авакум безсилий
  • Відповідь Бога
  • Бог повертає акцент на Себе
    • Бог говорить, що я зроблю  те,  в що ви не повірите
  • Бог описує народ, через яким буде карати народ
    • народ страшний та грізний
    • дуже він сильний (від пантер коні швидші) і від вовків вечерових лютіші
    • ціль – приходить на насильство
  • Скарга №2 Господи, Ти Той Який використає грішників для покарання?
  • Відповідь Бога: Праведний житиме вірою в Бога/вірністю Бога!

Коли пророк оголошує свою першу скаргу, він акцентує увагу на собі та на свої почуттях, на тому що відбувається поряд з ним. І пророку це не подобається. Він не розуміє, як на це все може дивитися «Святий Бог» (1:13). Авакум не розуміє, чому Господь зволікає, це його обурює, і пророк скаржиться та обвинувачує Бога в тому, що саме через бездіяльність Яхве Закон не має силу та шириться несправедливість (1:4).

Однак Божа відповідь дивує пророка. Господь не намагається потішити пророка, і сказати що все буде гаразд. А Бог розповідає, що покарає ізраїльський народ іншим «злим» народом. Начебто те, що й просив пророк, Господь покарає Ізраїль за гріх. Але пророку такий метод не подобається. Він не розуміє чому саме так Господь хоче покарати. Але ж чи не пророк кричав  «Господи доки я буду кликати?» Чи не пророк кричав «Насильство»? Виявляється в системі розуміння Бога в Авакума щось похитнулося, і якщо він раніше думав, що розуміє Бога, то на даний момент він не міг так сказати і пророк проголошує іншу скаргу.

Сенс другої скарги звучав: Боже як Ти можеш використовувати грішників для своїх цілей. Авакуму не подобається, що для покарання Ізраїлю Господь обирає грішний народ, нечестивий та брудний. Народ який нічого не має спільного з Святим Богом. І Пророк запитує в Яхве: «Невже Ти такий Господи»? Авакум готовий бути на сторожі. Господь відповідає пророку, що тобі потрібно довіритися Мені та прийняти те, що  робить Яхве..

Пророк Аввакум | Алчевск ПравославныйГосподь відповідає, що потрібно довіритися Йому та прийняти те, що Він робить. Довіритися Його словам та чекати  від Господа розради та потіхи. Бог відкриває серце для Авакума, і в результаті Авакум славить Бога (3:2-17)

Головна думка, яку хоче Господь пояснити Авакуму: В Бога все під контролем! Та праведний буде жити вірністю Бога! Господь намагається висвітлити Авакуму, що не тільки пророку не подобається зло, але й Владиці, адже Його сутність – святість. Господь показує пророку, що покарає та встановить правосуддя, однак в потрібний час та тими засобами, які будуть до вподоби Господу! Пророку ж та вірним, Владика говорить жити вірністю Бога. Це і є справжній сенс життя людини – довіряти Його словам та чекати спасіння від Яхве!

Практичні уроки для нас:

  • Вчитися розуміти Бога та задавати багато питань! Не обвинувачувати Бога, а намагатися зрозуміти. Інколи християнин як пророк, бачить Бога, як Того Хто не втручається. З цих слів можна сказати, що Богу байдуже що відбувається в житті українського народу. Начебто так і має бути. І тоді лунає питання « Невже Ти такий, Господи?». Але Господь поряд з нами. Він не виїхав з України, Він тут поруч, оберігає, захищає та творить чудеса. Господь побуджує інші народи допомагати Україні, це неймовірно. Господь обіцяв суд грішнику і це буде зроблено. Суд перед яким повстане кожен, хто йшов проти Бога та робив злі речі. Господь вже зараз заступається.
  • Не думати, що ти більше страждаєш від зла ніж Бог! Всі люди Божі діти. І Богові боляче, коли людство знищує себе та шкодить собі. Богові не байдуже, але Він дав вибір людям, робити зло або добро. Богові, як хорошому татусеві, боляче спостерігати на те, що гинуть його діти, страждаю. Як би це гостро не звучало, але Господь страждає, коли страждаємо ми. І Господь готовий полегшити людям страждання, говорячи : «…прийдіть до Мене усі струджені та обтяжені і я вас заспокою». Бог хоче розрадити нас в час страждань, потрібно прийти лише до Нього!
  • Аввакум мав записати та пояснити цю інформацію читачу, просто та лаконічно. Задача церкви – намагатися  пояснювати людям зрозуміти Бога! Не всі розуміють, що Бог не Тиран. Бог люблячий – і цю ідею потрібно транслювати всім оточуючим.

 

Тимофей Годун. Преподаватель ИЦС